2019-03-03

Rödbetan

en ovanligt trevlig knöl!

Det finns studier som visar att rödbeta får dig att må bra, dels är den prestationshöjande, dessutom sänker den blodtrycket. Men varför har då den röda rotfrukten de här skyddande egenskaperna? Det beror enligt forskarna på att den innehåller höga halter av nitrat. Det är ett ämne som även finns i gröna bladgrönsaker såsom spenat, rucola och kål.

Forskning har redan visat att rödbetor innehåller nitrat, ett ämne som gör att kroppen förbrukar mindre syre vid till exempel långdistanslöpning, skidåkning och cykling. Kroppen blir mer ekonomisk. Rödbetsjuice kan därför förbättra vår prestation. Effekterna är tydligare för oss motionärer än för elitidrottare. Någon mirakelkur är det knappast men å andra sidan riskerar du heller inga biverkningar. Dessutom sänker nitratet blodtrycket och det finns de som säger sig ha föryngrat sin aortan med 50 år!

Rödbetan sänker ditt blodtryck och får dig att må bra!

Högt blodtryck är vanligt. Ungefär en var tredje svensk har ett förhöjt blodtryck, ofta beroende på livsstil och levnadsvanor, men även ibland ärftligt.

Resultat från en studie som genomfördes 2015 vid Queen Mary University i London visade att rödbetsjuice hade en liknande effekt som mediciner som sänker blodtrycket.  För att dra nytta av rödbetans krafter drack personerna i studien ett glas rödbetsjuice om dagen.

Det visade sig att blodtrycket sjönk betydligt – med i genomsnitt 8/4 mmHg. Det innebär att många av testpersonerna återigen hamnade inom ramen för normalt blodtryck. Resultatet kan jämföras med att den genomsnittliga sänkningen av blodtrycket med läkemedel är 9/4 mmHg. Med andra ord verkar det som att mängden rödbetsjuice som patienterna skulle dricka hade nästan samma effekt som medicinen.

Rödbeta innehåller även betainer, en aminosyra som har en lugnande effekt och bland annat används för att lindra depressioner. Rödbetan innehåller också tryptofan, en aminosyra som också finns i choklad och bidrar till ditt välmående.

Men för att dra nytta av de positiva effekterna understryker forskarna att det är viktigt inte koka grönsakerna. Nitratet är nämligen vattenlösligt och går då till stor del förlorat. Istället kan man ånga, rosta, juica eller äta dem råa. Och du behöver inte vara orolig om urinen rödfärgas, det är helt ofarligt.


 

2019-02-13

POKÉ BOWL

Poké är snabbmat när den är som bäst, och en rätt som man kan leka och experimentera med nästan hur mycket som helst. Lättlagad och supergott! Det är också den perfekta fest- och plockmaten. Allt kan förberedas.
Poké sägs ha uppstått som en enkel ta tillvara idé bland hawaiianska fiskare, motsvarigheten till vår svenska pytt i panna. De fiskbitar som blev över av dagens fångst marinerades och lades på en bädd av ris. Genom åren har rätten spridits och utvecklats på sin färd åt olika håll över Stilla havet, inte minst till Kalifornien, där den plockats upp som en hälsorätt.

Ordet Poké betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.

Grunden är ris

I princip fungerar allt ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en fin ”tuggig” kärna som man gärna vill åt. Jasminris, svart eller rött ris går också bra. Smaksätt gärna det varma riset med mirin, ett sött japanskt risvin.

Huvudråvaran

Huvudråvaran i en traditionell poké är marinerad rå fisk. Mager fisk som tonfisk, passar den som vill att marinaden tar för sig ordentligt. Fet fisk som lax smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Vi brukar marinerad laxen med smält smör, vitlök och persilja och sedan halstra laxen hastigt med en gasolbrännare, det ger laxen en rökig supergod smak. Istället för fisk går det såklart att använda stekt marinerad kyckling, räkor, tofu elller toppa med ett mjukkokt ägg.

Olika toppings

Det är nu det roliga börjar! Du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Tänk gärna även på tillbehörens vackra färger. Frukter såsom mango och melon, avokado, nötter, marinerad gurka, olika kålsorter, alger, sojabönor, svamp, kimchi och färska örter är bra toppings. Du väljer själv exakt hur maxad du vill att din poké bowl ska bli. Sista touchen bli en god dressing att rippla över, sojamajonnäs, jordnötssås, ingefärsdressing eller den populära srisachasåsen.


 

2019-01-29

SOPPDAG HOS OSS

Tisdagar är soppdagar i vår matsal i Södertälje. Här en bild på Svartkålssoppa som är mycket nyttigt och något du ska äta mer av om du vill hålla dig frisk i vinter. Den vackra svartkålen är sprängfylld av nyttigheter och antioxidanter (som sägs förebygga cancer), B-, K-, A- och C-vitamin samt fiber, magnesium, järn och kalcium. En riktig vitamintablett med andra ord. Kolhydratinnehållet är 4 gram/100 gram.

Dessutom smakar den fantastiskt. Svartkål har en djup nötig smak som kompletteras perfekt med en aning sötma. Den kom till oss redan för omkring 1000 år sedan från Toscana. Den är fortfarande väldigt vanlig i italiensk mat och då främst i Toscana. Där används den gärna i rustika soppor och pastarätter. I de flesta recept går det dock att byta ut svartkål mot grönkål eller någon annan besläktad kålsort.

Svartkålen har många smakvänner. Några av dem är bacon, smakrika ostar, vitlök, chili, citron och svamp. Den passar som sagt utmärkt i soppa, men också i gratäng, gräddstuvad, i wokrätter, på pizza, i en god risotto eller ångkokt som tillbehör. Den går att äta rå i sallad, då gäller det att strimla den tunt.
Ett bra alternativ till snacks är att riva bladen i bitar, vända dem i olivolja och flingsalt och ställa in dem i ugnen tills de torkar. Nyttigare chips får man leta efter.

SVARTKÅLSSOPPA

200 g svartkål (eller grönkål)
300 g potatis, tärnad
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten eller mjölk
2 msk grönsaks-eller hönsbuljong
3 dl grädde
salt, peppar, olja

Gör så här 


Skär loss bladen från stjälkarna på svartkålen. Skala och tärna potatisen. Värm upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsätt kålblad och potatis och stek ytterligare under omrörning.

Häll på vattnet/mjölken och och buljongen. Låt soppan sjuda ungefär 20 min. Mixa den slät med mixerstav och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.