CORONA

Torsdag 27 augusti 2020

MATMÄSTARNAS ÅTGÄRDER I SAMBAND MED COVID-19

Vi på Matmästarna tar spridningen av Covid-19 på största allvar. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Livsmedelsverkets rekommendationer och håller oss kontinuerligt uppdaterade om läget. Vi arbetar löpande med att bidra till en tryggare miljö. Viktigast är såklart våra medarbetares och gästers hälsa.

I nuläget vet vi att viruset inte sprids genom mat, dryck eller kontaktytor utan genom sk. droppspridning. (källa: Livsmedelsverket). Trots detta har vi utökat städningen och samtliga kontaktytor (även i köket) behandlas dagligen med desinfektionsmedel. Självklart gäller detta även köket och vi byter oftare ut alla redskap som kommer i kontakt med livsmedel. Vi använder engångshandskar i kontakt med livsmedel och utrustning. Vår personal är utbildad. Vi respekterar och följer alla riktlinjer för social distansiering och har glesat ut bland bord och stolar. 

 

Vidtagna åtgärder från den 25 mars:


Folkhälsomyndigheten publicerade den 24 mars nya föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer. Föreskrifterna börjar gälla onsdagen den 25 mars 2020.

Det handlar om att restauranger ska ha en handlingsplan och vidta åtgärder för att minska risk för smittspridning. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra och mat får endast ätas och drickas sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.

Dessa nya åtgärderna vidtar vi från 25 mars:

 - Vi har glesat ut platserna vid borden, genom att vi tagit bort ungefär hälften av stolarna. Borden har vi kontrollerat så att de inte står för nära varandra.

- Tydlig information om 1-meters regeln finns uppsatt i matsalen. Med ”1-meters regeln” menas att vi tillämpar ett avstånd på 1 meter vid köbildning under framförallt lunchtid.

Föreskrifterna och de allmänna råden i dess helhet finns här.

 

Vidtagna åtgärder från den 16 mars:

Matsalen delas i två delar,
en del för interna medarbetare och en del för externa gäster. Vänligen följ anvisningarna i matsalen. Anställda på VGS/VFS sitter i delen vid fönstret.

Vi uppmanar de som äter hos oss att komma på olika tider för att utöka spridningen av gäster, den gällande lunchtiden är klockan 10.30 - 13.00.

Från och med den 16 mars kommer all mat portioneras på tallrik av oss istället för att tas från buffé. För att klara av detta har vi behövt minska matsedeln till tre rätter. Bestick, bröd och sallad fås från köket.

Alla ”fingerfood” har tagits bort dv.s till exempel småkakor, tacos, hamburgare och pizza. Fikabröd och smörgåsar portionsförpackas.

Vi vill även påminna om möjligheten att ta med sig egen tom matlåda för att hämta lunch. Det går också att köpa mat med sig i engångsförpackningar. Vill ni att vi gör iordning matlådor som kan hämtas hos oss, så ring gärna (550 330 33) in din beställning till oss så ordnar vi gärna det.

VGS/VFS har strikta regler för vilka som får besöka och vistas i hela huset. Ingen med symtom ska besöka eller vistas i huset, detta gäller även gäster till restaurangen. Inte heller någon som vistas i riskområden de senaste 14 dagarna eller om man på annat sätt misstänker att man utsatts för smittorisk får vistas i byggnaden.

Tvätta gärna händerna före och efter ett besök hos oss! Det finns också möjlighet till handdesinfektion vid ingången.

Det kan också vara bra att veta att ingen som arbetar i köket, matsalen eller i vår verksamhet har varit utomlands den senaste tiden och att vi självklart stannar hemma vid minsta sjukdomssymtom.

Vi är innerligt tacksamma att ni fortsätter stötta matsalen genom att köpa mat från oss, vi som många andra har mycket tuffa tider framför oss, och tillsammans kommer vi att klara detta!